eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


În perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează „ Luna plantării arborilor „ .  (  Legea nr. 46/2008 Codul silvic, art. 81.1)
Tradiţia datează din 1901, când fostul ministru al Instrucţiunei publice şi a cultelor Spiru Haret a instituit „ Luna sădirii pomilor ”, printr-o circulară transmisă tuturor şcoalelor, la 15 martie, ca fiecare elev să planteze cel puţin un pom, acţiune susţinută ulterior de către marele savant  – silvicultor român, părintele silviculturii moderne, Marin Drăcea.

Începând din 1953, după modelul din numeroase alte ţări „ Luna pădurii ” a fost instituţionalizată sub această denumire până în anul 2008 când conform noului Cod silvic, denumirea s-a schimbat în „ Luna plantării arborilor „.

Citește mai departe...


Marţi, 3 martie 2015, in cabinetului prefectului judeţului Maramureş a fost încheiat un acord intre Instituţia Prefectului, Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș si Ordinul Arhitecților  din România-Filiala Teritorială N-V privind valorificarea potențialului cultural și al tradițiilor  din satul  Maramureșean, de către  elevii din învățământul preuniversitar și membri ai comunităților rurale, in cadrul proiectului „Şcoala Altfel”.
„Semnăm astăzi, aici, un acord de colaborare intre noi, Prefectura Maramureş, Inspectoratul Şcolar si Ordinul Arhitecţilor.

Citește mai departe...


În spaţiul public au apărut reacţii vehemente împotriva noii Legi a timbrului cultural, mai ales din partea editorilor. A fost lansată o serie de afirmaţii incorecte.
Pentru a aşeza lucrurile în adevărul lor, facem următoarele precizări:
1.    Legea timbrului cultural este în vigoare încă din anul 1994 (ca Legea nr. 35 din 6.06.1994).
2.    Argumentul editorilor, că prin noua Lege are loc o scumpire a produsului cultural, este fals. Scumpirea despre care se face incorect vorbire, dacă a avut loc, a avut loc în anul 1994, odată cu apariția Legii nr. 35.

Citește mai departe...


Miercuri, 11 februarie 2014, la Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare s-a marcat finalizarea unui nou proiectul de parteneriat, încheiat între Asociaţia Mansio, Firiza, prin preşedintele Adrian Hochia şi Spitalul Judeţean, reprezentat de managerul Sorina Pintea.
„Sunt 12 elevi din Turcia, însoţiţi de doi profesori, care au venit în Maramureş în data de 2 februarie şi vor rămâne până în 16 februarie 2015. Este un schimb de experienţă benefic pentru toate părţile implicate în proiect şi ne bucurăm că Spitalul Judeţean, ca de fiecare dată, s-a dovedit a fi un partener serios şi deschis spre nou.

Citește mai departe...


Concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă.
Pe de altă parte, absenţele nemotivate şi concediile fără plată sunt scăzute din vechime.
Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru îngrijirea copilului.

Citește mai departe...


Îndemnul este adresat în contextul disputelor provocate de organizaţii religioase ai căror reprezentanţi susţin că cipul cardurilor ar conţine numărul 666 şi subliniază totodată că termenul "card", citit invers, devine "drac".
Astfel, Sfântul Sinod a decis, în ultima şedinţă din decembrie 2014, formularea unui punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) despre cardul naţional de sănătate.
La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale, ale cardului naţional de sănătate, arată Patriarhia Română.

Citește mai departe...


Președintele PSD Maramureș și vicepreședinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea a anunțat faptul că, în acest an, de la bugetul de stat s-a acordat o suplimentare de peste 300 de milioane de lei vechi administrațiilor publice locale din județ. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul filialei județene a PSD și la care au participat și ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, precum și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea. ”Prin această reglementare privind repartizarea sumelor de echilibrare pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale (UAT),

Citește mai departe...

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...