eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


În perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează „ Luna plantării arborilor „ .  (  Legea nr. 46/2008 Codul silvic, art. 81.1)
Tradiţia datează din 1901, când fostul ministru al Instrucţiunei publice şi a cultelor Spiru Haret a instituit „ Luna sădirii pomilor ”, printr-o circulară transmisă tuturor şcoalelor, la 15 martie, ca fiecare elev să planteze cel puţin un pom, acţiune susţinută ulterior de către marele savant  – silvicultor român, părintele silviculturii moderne, Marin Drăcea.

Începând din 1953, după modelul din numeroase alte ţări „ Luna pădurii ” a fost instituţionalizată sub această denumire până în anul 2008 când conform noului Cod silvic, denumirea s-a schimbat în „ Luna plantării arborilor „.


Codul silvic precizează că „ Luna plantării arborilor se organizează cu participarea consiliilor judeţene, a prefecturilor, a primăriilor, a inspectoratelor şcolare teritoriale, a instituţiilor confesionale,  a unităţilor militare, precum şi a altor instituţii cu caracter public ”.
Acţiunile trebuie  să trezească în rândul cetăţenilor şi mai ales a tineretului dragostea faţă de pădure, necesitatea ocrotirii şi apărării codrului românesc, mobilizându-i să participe la activităţile de împăduriri, întreţineri ale plantaţiilor tinere, culturi în pepiniere, curăţire şi igienizare a pădurilor şi a spaţiilor verzi.
„ Luna plantării arborilor „ nu este dedicată numai silviculturii, ea este a întregii societăţi româneşti, care trebuie sensibilizată în favoarea pădurii, pentru susţinerea acţiunilor de ocrotire şi conservare a pădurilor şi creşterea conştiinţei forestiere a populaţiei, dezvoltării patrimoniului silvic naţional.
Pe de altă parte, în conformitate cu Rezoluţia Adunării Generale a ONU din noiembrie 2012, ziua de 21 martie a fiecărui an a fost declarată „ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PĂDURILOR,” sens în care toate statele membre sunt invitate pentru prezentarea şi promovarea, în context naţional, a unor activităţi concrete privind toate tipurile de pădure.
 În această perioadă, vă rugăm a publica în mijloacele mass-media, articole în legătură cu legislaţia silvică, sarcinile ce revin subunităţilor silvice şi proprietarilor de păduri în privinţa ocrotirii şi gospodăriri raţionale şi durabile a pădurilor, importanţa pădurii ca factor de mediu, funcţiile de protecţie a pădurilor pentru ape, sol, infrastructură de transport, prevenirea inundaţiilor, asigurarea oxigenului şi funcţia peisagistică.
La toate ocoalele silvice se va organiza o acţiune de plantare de puieţi într-un şantier model cu participarea elevilor, a membrilor  ONG, a reprezentanţilor organelor administrative locale, agenţi economici şi alţii.
În vederea satisfacerii solicitărilor unor persoane fizice sau juridice, pentru acordarea de puieţi forestieri în vederea plantării, ocoalele silvice vor furniza contra cost la preţuri avantajoase, material săditor disponibil, pentru persoanele fizice şi juridice interesate în plantarea unor arbori sau împădurirea unor suprafeţe de teren, cu asigurarea asistenţei tehnice, gratuite din partea personalului silvic. Pentru unele specii există posibilitatea soluţionării astfel de cereri prin sponsorizare cu aprobarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Direcţia silvică dispune de puieţi ornamentali care se pot procura numai contra cost din pepiniera silvică Valea Borcutului.
 Salariaţii direcţiei silvice sunt pregătiţi pentru declanşarea campaniei de primăvară. Încă la data de 26 februarie, la sediul direcţiei a avut  loc şedinţa tehnică de stabilire a ultimelor detalii privind asigurarea puieţilor şi desfăşurarea campaniei de împăduriri, cu responsabili de regenerarea pădurilor de la ocoalele silvice din judeţ.
Pentru această primăvară avem prevăzut a realiza în pădurile statului minim 282 ha împăduriri integrale şi 47 ha completări în plantaţiile executate în anii anteriori iar în pădurile altor deţinători ( păduri proprietate privată ) care se găsesc în administrarea noastră minim 16 ha împăduriri integrale şi 2 ha completări în plantaţiile executate în anii anteriori  Pentru acestea se vor  folosi 1.701 mii buc puieţi forestieri din care 976 mii buc. molid, 218 mii buc. brad, 68,8 larice, 79 mii buc. gorun, 63 mii buc. stejari, 259 mii buc. paltin şi alte specii de ajutor şi amestec  frasin, cireş, salcâm şi fag.     
Puieţii se asigură în totalitate din pepinierele proprii în care mai avem disponibil pentru valorificare stejar roşu, gorun, salcâm, molid, paltin.
Cele mai mari suprafeţe se vor planta la Ocolul silvic Vişeu 84 ha, Dragomireşti 63 ha, Poieni 42 ha, Baia Sprie 16 ha, Şomcuta 14 ha, iar cele mai mici la Ocolul silvic Firiza 5 ha, Mara 4 ha şi Tg. Lăpuş 1 ha.
     Tot în această primăvară vom semăna în solarii 700 mp, din care 600 mp cu molid şi 100 mp cu larice. În pepiniere se vor semăna în această primăvară 10 ari cu molid şi se vor executa 117 ari repicaje de molid.  

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...