eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

Din data de 3 noiembrie 2014 nu mai sunt valabile certificatele de producător. De astăzi vorbim despre „Atestatul de producător” şi despre „Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol”. Acestea se eliberează de către primar, cu avizul consultativ al Asociaţiei agricole din comună, în cinci zile de la data solicitării. Păcat însă că întârzie apariţia normelor de aplicare a Legii 145 privind pieţele tărăneşti.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, spune că 2014 este un an foarte bun la rapiţă, unde avem cea mai bună producţie din 1970. "Ca să fiu mai exact, anul acesta avem o producţie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut. La grâu, de asemenea, producţia din 2014 a depăşit-o pe cea din 2013, ajungând la peste 7,37 de milioane de tone. Ploile din iunie au creat probleme la grâu, dar au avut efecte benefice asupra culturilor de porumb şi floarea-soarelui şi sperăm să fim din nou campionii Europei", a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu prilejul unei vizite efectuate în judeţul Mehedinţi.

Citește mai departe...


Avem grâu cu nemiluita. România are nevoie anual de aproximativ două milioane de tone de grâu. Producţia de anul acesta se anunţă atât de mare, încât ar putea acoperi necesarul pentru următorii patru ani.
Statisticile europene arată că România se va bucura anul acesta de cea mai mare producţie de grâu din ultimii 27 de ani. Este vorba de aproape 8,3 milioane de tone, a cărei valoare la preţul de astăzi este estimata la 2 miliarde de dolari.

Citește mai departe...


Cu toate că jumătate din producţia naţională de vin este contrafăcută, controlorii din pieţe nu au temei legal pentru a-i pedepsi pe contrabandişti, iar acciza este menţinută la un nivel care favorizează piaţa neagră.
Falsificatorii de vin au existat dintotdeauna şi probabil vor exista mereu, având în vedere interesele mari comerciale din acest domeniu.
Dar dacă acum un secol vinul se falsifica printr-o metodă simplă, fiind „îndoit“ cu apă, în ultimii ani, odată cu apariţia chimicalelor în această industrie, există posibilitatea să faci vinuri de toate soiurile, toate aromele şi culorile, vinuri care sunt comercializate pe piaţa românească, dar care nu au în conţinutul lor nicio  măcar o urmă de strugure.

Citește mai departe...

Transparenta exagerata cu privire la ofertele de vanzare a terenurilor arabile, stabilita de noua lege care reglementeaza piata funciara, ii dezavantajeaza flagrant pe fermierii romani in competitia directa cu strainii care dispun de capitaluri semnificativ mai mari si care, practic, ar castiga fara prea mare efort orice licitatie sau concurs de oferte. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat recent ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa realizeze un site specializat pe evolutia pietei funciare din Romania, unde se vor putea vedea toate intentiile de vanzare din Romania. Nici ca se putea ceva mai la indemana pentru straini, care vor putea monitoriza cu usurinta ofertele de pe piata.

Citește mai departe...

"Daca pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, in primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar dupa 1 aprilie, odata cu majorarea suplimentara a accizei cu 7 eurocenti, Ministerul Agriculturii va compensa cresterea si va plati fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru", a spus Botanoiu.
Acesta a precizat ca subventionarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care pretul motorinei de la o pompa o contine.

Citește mai departe...


Un nou soi de roşii, de culoare neagră, a început să fie cultivat tot mai mult în serele din Marea Britanie. Leguma arăta ciudat, dar cercetătorii ne asigură că este chiar mai sănătoasă ca „sora” ei naturală, de culoare roşie.
Roşia Indigo Rose a început să fie cultivată în Marea Britanie anul acesta şi este obţinută prin încrucişarea sortimentelor de tomate roşii şi violet.
Noul soi este considerat un speraliment, pentru că el conţine anthocianină, un antioxidant moştenit de la sortimentul de tomată violet. Această substanţă ajută la tratarea diabetului şi obezităţii.

Citește mai departe...

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...