eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

Cel mai scump burger cu carne de vită va fi servit în Londra săptămâna viitoare. Cât costă şi din ce este făcut?

Cel mai scump burger cu vită din lume costă nu mai puţin de 385.000 de dolari şi nici măcar nu conţine carne naturală.

Cele 3.000 de fâşii de carne pe care le include, fiecare de mărimea unui bob de orez, au fost obţinute în laborator, din celulele stem ale unei vite.

Citește mai departe...

Te răcoreşte. Îţi taie şi setea, şi pofta de dulciuri rafinate, dăunătoare sănătăţii. În schimb, îi furnizează organismului nutrienţii de care are mare nevoie ca să funcţioneze la parametri maximi. Iată trei motive puternice ca să te delectezi cu pepene şi vara asta. Roşu sau galben? Şi, şi - spune specialistul ziarului Libertatea, dr. Cristina Bălănescu. Şi explică de ce.

Indiferent de culoare (roşu - numit popular lubeniţă - sau galben, cunoscut şi sub denumirea melon), pepenele este o sursă esenţială de vitamina A şi de potasiu, nutrienţi ce păzesc sănătatea ochilor, reglează tensiunea arterială, prevenind accidentele vascular-cerebrale, şi susţin sistemul muscular, preîntâmpinând pierderea de masă osoasă şi osteoporoza.

Alt atu: acest fruct de sezon conţine foarte multă apă şi o cantitate infimă de calorii. Aşa că ajută corpul să se hidrateze şi îl detoxifică (fiindcă apa pe care o furnizează miezul, fie el roşu sau galben, se elimină iute, luând cu ea toxinele din organism).

Dincolo de aceste câteva elemente comune (deşi nu sunt singurele), să vedem ce atuuri are fiecare dintre cele două soiuri.

DACĂ PREFERI PEPENELE ROŞU (lubeniţa)…

…sănătatea ta are numai de câştigat. Fiindcă elementul nutritiv de bază, în cazul pepenelui roşu, este licopenul: un pigment natural care dă culoarea specifică miezului şi care are puternic efect antioxidant (combate radicalii liberi, “responsabili” cu procesul de îmbătrânire).

Cum 95% din compoziţia lui este apă, pepenele roşu reglează funcţia renală şi previne formarea pietrelor la rinichi.

Din acelaşi motiv, nutriţioniştii îl recomandă şi în curele de detoxifiere, soldate cu pierderea în greutate, cu revigorarea tuturor organelor şi cu un ten mai luminos.

Pepenele roşu conţine şi fibre care stimulează digestia şi împiedică stocarea grăsimilor, preîntâmpinând creşterea valorilor tensiunii arteriale şi instalarea aterosclerozei (depunerea de grăsimi pe vasele sangvine, până la înfundarea lor).

DACĂ ÎŢI PLACE MAI MULT CEL GALBEN (melonul)…

…este cazul să ştii că el conţine ceva mai puţină apă decât cel roşu (circa 90%) şi este mai dulce; dar are în compoziţie la fel de puţine calorii (35-40 de calorii la 100 g de produs).

În schimb, îşi depăşeşte “ruda” mai colorată prin conţinutul de potasiu, de vitamine B6 şi B3 şi de fibre alimentare.

În plus, pepenele galben este “campion” la conţinutul de betacaroten (provitamina A, un ingredient care se transformă în vitamina A şi face minuni pentru sănătatea pielii, protejând-o de atacul radiaţiilor ultraviolete, dar şi pentru ochi, sporind acuitatea vizuală).

O enzimă importantă din compoziţia pepenelui galben (superoxiddismutaza - SOD) protejează organismul împotriva toxicităţii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea timpurie.

PONT

Din cauza conţinutului mare de apă, pepenele (cel roşu, în special, consumat în cantităţi mari) este contraindicat persoanelor cu insuficienţă renală.

http://www.libertatea.ro//detalii/articol/mananca-pepene-ajuta-lubenita-protejeaza-inima-melonul-pielea-razelor-ultraviolete-457019.html

 

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...