eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


România, condamnată la CEDO. Statul Român trebuie să plătească unui jurnalist din Maramureş aproape 10.000 de euro din cauza refuzului primarului Cristian Anghel de a pune la dispoziţia jurnalistului informaţiile de interes public cerute.
Ministerul Finanţelor Publice a trimis la începutul lunii ianuarie a acestui an o adresă către Primăria Baia Mare prin care cere efectuarea unor verificări interne pentru depistarea celor care se fac vinovaţi de prejudicierea cu aproape 10.000 euro a Statului Român în urma procesului câştigat, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de către jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu.

 

Totul a plecat de la faptul că jurnalistul maramureşean a cerut între anii 1993-2010 de la Primăria Baia Mare condusă atunci de către liberalul Cristian Anghel informaţii de interes public pe care nu le-a primit nici în ziua de astăzi.  

Printr-o adresă Finanţele Publice i-au cerut primarului municipiului Baia Mare să demareze o anchetă internă ca să se afle care sunt persoanele care se fac vinovate de faptul că s-a ajuns în situaţia asta. Fondul problemei era simplu. Un jurnalist, adică eu, am solicitat nişte hârtii pe care nici Cristian Anghel şi nici cei din jurul lui nu mi le-au dat. Se vede din hârtia făcută de Ministerul Finanţelor, care sunt de fapt copii din dosarul de la CEDO, că au reţinut corect. 

Eu ceream informaţii cu privire la contractele de achiziţii publice administrarea patrimoniului public, nu întrebam cât poartă la cămaşă... Primarul de la acea vreme s-a încăpăţânat atât de tare că a luat amendă de la procurori şi tot nu mi-a dat hârtiile cerute. Eu întrebasem atunci inclusiv despre cazul în care primarul Anghel a fost arestat. Dacă îmi dădea documentele cerute, atunci exista posibilitatea să se fi scurtat perioada de lămurire a acelei poveşti. 

Au existat 5 dosare pierdute de primărie în care Anghel a făcut o chestiune extraordinar de periculoasă pentru comunitate. El a externalizat aşa-zisa apărare pe care a făcut-o Primăria în relaţiile cu jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu. L-a avut ca avocat pe Radu Ştef, care era consilier local şi era conflict de interese, era preşedinte la PNL Baia Mare şi lua bani de la Primăria Baia Mare, apoi avocat a fost Zamfir Ciceu, care era consilier local atunci şi care acum este preşedintele CJ Maramureş. 

A luat 680 de milioane de lei vechi. Acum, când Ministerul Finanţelor cere expres identificarea unor vinovaţi, nu se găsesc dosarele în Primăria Baia Mare. Asta pentru că dosarele sunt la cei doi avocaţi. Dacă ar fi rămas în primărie, atunci Curtea de Conturi ar fi putut să vadă viciile de procedură. Ai birou de avocaţi, dar te apără avocaţi externi. Am dovada că Zamfir Ciceu a luat 680 de milioane de lei vechi, nu ştiu cât a luat Radu Ştef.

Din bugetul public au fost plătiţi şi avocaţi, dar şi daunele de rigoare. Dosarele nu mai există. Au fost sesizate Curtea şi Parchetul, pentru că vorbeam de nexecutarea unor hotărâri judecătoreşti. S-a constatat la un moment dat că Anghel a fost amendat de procurori pentru acest refuz. 

Nu am primit nici acum acele hârtii şi nici nu cred că le voi primi vreodată. În toată această poveste au fost băgaţi şi consilierii locali de la acea vreme", a declarat, pentru Adevarul, jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu. 

Contactat telefonic, fostul primar al Băii Mari, Cristian Anghel s-a ferit să facă foarte multe comentarii pe acest subiect. El a ţinut să arate că nu comentează decizia CEDO, fiind vorba despre "o problemă între acea persoană şi Statul Român. Nu am documente, nu ştiu despre ce este vorba". 

http://adevarul.ro/locale/baia-mare/foto-romania-condamnata-cedo-statul-roman-trebuie-plateasca-10000-euro-unui-jurnalist-maramures-1_54bb8d97448e03c0fdb5f4b1/index.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...