eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


Președintele PC Satu Mare, Cristinel Fănel Smadu, și-a falimentat firmele și a lasat în urma lui datorii de patru milioane de euro, dar a fost promovat director al Companiei Aeroporturile București, apoi consilier personal a ministrului Daniel Contantin, iar apoi este parașutat din nou la Aeroport în funcția de director adjunct. În loc să dirijeze avioanele, Smadu șantajează primarii din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, pentru a rezolva lucrări prietenului său Nicu Dragoș, cărora le pretindea un comision de 5% din valoarea proiectelor derulate din fonduri europene.

Datorii de 4 milioane de euro

Înainte să intre în politică, Cristinel Smadu s-a ocupat de afaceri. Născut în Motru, Smadu s-a “măritat” în Satu Mare cu fiica omului de afaceri Gheorghe Chirculescu. Acesta i-a deschis ușile pentru a intra în lumea bună a afacerilor și i-a fost o vreme și asociat. Până ce ginerele a luat-o pe topogan și l-a lăsat să-și frângă singur gâtul.

Cristinel Smadu a fost administrator și asociat la firmele Simaco Vest (specializată în comerțul cu electronice) și Citadinia (comerț cu termopane). După ce a acumulat datorii de 4 milioane de euro, a cerut insolvența celor două firme, iar partea sa a cesionat-o soției sale. Doar la bănci Cristinel Smadu datorează peste patru milioane de euro: 3,5 milioane de euro la Intesa San Paulo Bank și 600.000 de euro la BRD. După intrarea în insolvență a celor două firme, singurul venit declarat a lui Cristinel Smadu este salariul de 5.500 de lei de la Compania Aeroporturilor București. O treime merge însă către bănci, având salariul poprit. O soluție extremă aplicată de cele două bănci, chiar dacă în ritmul acesta Smadu ar trebui să mai trăiască încă 900 de ani ca să-și plătească datoriile.

Carieră politică fulminantă

Eșecul din afaceri i-a deschis calea spre politică. Cristinel Smadu a devenit peste noapte președintele PC Satu Mare, partid care la Satu Mare nu a strâns niciodată mai mult de 100 de voturi, fie că a fost vorba de alegerile parlamentare sau de cele locale. Dar, ca partener în Alianța de Centru Dreapta, Cristinel Smadu a devenit dintr-o dată un actor important pe scena politică sătmăreană.

Ca politican, Cristinel Smadu a avut două obiective: să obțină un post la București și să-l impună pe prietenul și colegul de partid Cosmin Bota ca director al APDRP Satu Mare, dar și consilier județean. Fără a avea experiență în domeniu sau un CV care să-l recomande, Cosmin Bota a fost numit anul trecut director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. Mandatul său de director avea să fie dezastruos pentru instutiție, dar profitabil pentru el și președintele PC Satu Mare.

Aterizare pe Aeroportul București

La rândul său, Cristinel Smadu a fost numit la sfârșitul anului trecut consilier al ministrului Transporturilor, sătmăreanul Ovidiu Silaghi, și după numai o lună surprinde întreaga țară când este desemnat director general al Companiei Aeroporturilor București. Asta deși nu-l recomanda nici pregătirea profesională și nici competențele manageriale, demonstrate din plin prin falimentul firmelor administrate de el. Ovidiu Silaghi s-a folosit de incidentul în care o studentă japoneză a fost violată şi omorâtă într-o pădure de un combinator de taxi care a acostat-o la ieşirea din terminalul Sosiri a aeroportului Henri Coandă pentru a-l demite pe directorul Cornel Poteraș și a-l numi în această funcție pe „sătmăreanul” Cristinel Fănel Smadu.

De la șefia CNAB a fost demis de Relu Fenechiu în prima zi când succesorul lui Silaghi a venit la minister. Smadu nu a stat prea multă vreme șomer, fiind recuperat de Daniel Constantin care l-a numit consilier personal la Ministerul Agriculturii. Dar Smadu tot spre aeroport a tras și după nici două luni revine la CNAB în funcția de director adjunct.

Șantaj la primari

De la București, Cristian Smadu era preocupat să-și tragă comisioane din proiectele din fonduri europene derulate prin APDRP Satu Mare și să dirijeze lucrări către SC Bill Clas SRL, firma prietenului său Nelu Dragoș. Prin amicul Cosmin Bota și chiar personal, Cristian Smadu șantaja primarii care aveau în derulare proiecte prin FEADR, amenințându-i că nu le vor elibera tranșele pentru proiecte dacă nu vor cotiza la Smadu cu 5%, iar firma amicului președintelui PC, Nicu Dragoș, nu va câștiga licitațiile sau nu va primi lucrări ca subcontractant pentru proiectele aflate deja în derulare.

Prin Cosmin Bota, Cristian Smadu i-a cerut și consultantului Zsolt Vajda să le transmită primarilor cu care avea contracte de consultanță că dacă nu plătesc ”taxa” de 5% vor avea probleme la vizitele în teren ale experților ADPDR, nu li se vor semna recepțiile și, implicit, nu li se vor deconta banii pentru proiecte.

Dosar la DNA București

Președintele PC Satu Mare a fost denunțat la DNA de un fost consilier personal a lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii, care în denunț a descris în detaliu mecanismul pus la punct de Smadu și Bota.

“În perioada august –decembrie 2012 , folosindu-se de poziția pe care o deține, prin atribuire directă a acordat lucrări prietenului său Nicolae Dragoș Vasile. Știu că în schimbul acestor favoruri, Nicolae Dragoș îi dădea diferite sume de bani din valoarea contractelor. Știu că în urma încasării unei tranșe de bani de firma domnului Nicolae Dragoș, acesta a trebuit să-i dea 85.000 de lei cu titlu de mită. Datorită poziției pe care o deține în PC Satu Mare, l-a numit pe Cosmin Bota în funcția de director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. Din această poziție, Cosmin Bota împreună cu Crstinel Smadu au început să șantajeze și să amenințe diverși administrator de firme, în special din domeniul construcțiilor ce executau lucrări finanțate prin FEADR. Șantajul consta în aceea că dacă nu returna către Smadu 5% din valoarea lucrărilor, Cosmin Bota bloca efectuarea plăților. În primăvara acestui an a trimis vorbă patronului firmei Iulia Boss din Negrești-Oaș că dacă vrea să primească suma de 2.000.000 de lei trebuie să-i dea lui Smadu suma de 100.000 de lei”, se arată în denunț.

Cristinel Smadu i-a făcut lobby și unui alt amic, Paul Smerenciuc, pentru a fi desemnat consultant pe mai multe proiecte derulate prin CRPDRP Satu Mare. Primarii care-l refuzau erau amenințați că le va fi oprită finanțarea proiectelor.

“Cosmin Bota a vorbit cu primarii din Leordina și Sarăsău spunându-le că ar fi bine să-l aleagă pe Smerenciuc consultant pentru a nu avea probleme”, se arată în denunț.

Reclamat de primarii din Maramureș șantajați care au mers în corpore în audiență la secretarul de stat Achim Irimescu, Cosmin Bota a fost demis din funcția de director CRPDRP Nord-Vest Satu Mare în urmă cu două săptămâni.

http://transilvaniareporter.ro/satu-mare/politicianul-spaga-5-in-loc-sa-dirijeze-avioanele-conservatorul-smadu-santajeaza-primarii/

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...