eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


Vedem în spațiul public tot mai multe cazuri și discuții care vizează suspiciuni de corupție în rândul politicienilor și entităților care au interacționat cu sfera politicului la un moment dat. Este un lucru bun, dar nu doresc să mă refer în acest articol la funcționarea Justiției, chiar dacă apreciez enorm pașii înainte din domeniu care s-au făcut în ultimii ani. Aș vrea, în schimb, să expun o problemă importantă care stă la baza multor suspiciuni de corupție – legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

O spun fără nicio ezitare: actuala legislație a permis dezvoltarea unor relații imorale și antidemocratice între mediul privat și cel politic. Donațiile și cheltuielile nu se fac întotdeauna transparent, iar investițiile uneori imense din timpul campaniilor stârnesc suspiciuni justificate în rândul alegătorilor: De unde are candidatul X atât de mulți bani de materiale și cum își va recupera investiția dacă va fi ales în funcție? Cum poate un deputat, care are un salariu de cca. 1000 de euro pe lună, să cheltuie în campanie electorală venitul întreg pe mai mulți ani? Iar dacă a primit sponsorizări din partea unor firme, ce le-a promis respectivul politician la schimb?

Împreună cu deputatul Cosmin Necula am găsit soluția la toate aceste probleme, sub forma unei noi legi a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Modelul după care ne-am ghidat este unul cu adevărat european, și anume cel din Belgia.

Concret, în ce constă propunerea noastră: (1) să fie permis în campanie electorală să se ofere doar materiale informative, fără bunuri materiale; (2) amplasarea afișelor să se facă doar în spațiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel național, nu pe panouri sau bannere la fiecare intersecție de drumuri; (3) finanțarea mass-media de către partide, direct sau indirect, să fie considerată infracțiune; (4) limitarea finanțării pe care o primește un partid politic din partea unei firme la 10% din impozitul pe profit al acesteia (în felul acesta, firmele trebuie să plătească toate taxele și trebuie să aibă și profit pentru a putea fi finanțatoare); (5) contribuția unei persoane fizice către un partid să fie limitată la valoarea unui salariu mediu pe economie; (6) toate cheltuielile cu donații către politicieni sau partide să fie transparente și disponibile publicului, prin intermediul unui registru de donații în care să fie publicate toate sponsorizările de la persoane fizice sau juridice.

Acestea sunt doar principalele modificări pe care propunerea noastră legislativă le-ar produce. Pe lângă acestea, există numeroase consecințe faste ale noii legi: politicienii, candidații și membrii staff-urilor acestora vor fi împinși spre interacțiunea directă cu oamenii; cu timpul va dispărea conceptul de „finanțator de partid”; ar interveni o transparentizare treptată a acestei zone; șansele ca alegătorii să cunoască programele politice ale partidelor și candidaților la momentul votului vor crește (în detrimentul votului bazat pe obținerea de bunuri materiale în campanie).

Care sunt șansele ca o astfel de lege modernă, deja în vigoare în mai multe state europene, să fie introdusă și în România? La începutul acestui an va fi depus un proiect de lege foarte clar, cu sprijinul mai multor semnatari din generația mea. Circa 20 de parlamentari s-au declarat deja dispuși să sprijine acest proiect, iar din rândul Partidului Social Democrat am primit deja o mulțime de semnale pozitive. Cu alte cuvinte, avem șanse mari de a corecta cât de curând relațiile dintre privat și politic și de a pune capăt influențelor negative pe care entitățile ghidate de interese financiare le au asupra mediului politic și, implicit, asupra intereselor alegătorilor. Consider că majoritatea alegătorilor ar fi de acord cu măsurile enumerate mai sus prevăzute de noua lege, însă un pas crucial este, bineînțeles, și sprijinul politic. Dar având în vedere deschiderea cu care a fost primită propunerea noastră până acum, am încredere că vom putea aduce această soluție europeană a finanțării partidelor și în România.

Victor Negrescu,
Europarlamentar PSD
Președinte PES Activists România

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...