eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

Putini crestini ortodocsi stiu ca pentru a inainta pe calea duhovniceasca este indispensabila experienta religioasa personala. Este o certitudine, faptul ca pentru a obtine o experienta spirituala, pentru a pune un inceput bun pregatirii tale duhovnicesti este necesar sa procedezi de jos in sus, pe o scara gradata si progresiva, chiar daca ai fi cu parul carunt. Este vorba despre nevointa personala a omului in plan duhovnicesc pentru a-si insusi darul dumnezeiesc si determinarea lui in planul vesnic.

Pentru aceasta e nevoie de cunoastere, iar la cunoastere se ajunge prin cititul cartilor. Din cele mai vechi timpuri, pentru om, cititul cartilor a constituit o activitate deosebit de importanta. De altfel, pe unul din papirusurile egiptene au fost descoperite cuvintele: „Nu exista decat o singura fericire pe lumea aceasta: aceea de a aduna carti in timpul zilei si de a le citi in timpul noptii”. Cartea a devenit un simbol al cunoasterii despre care s a vorbit totdeauna cu respect. Marea arta sta in cele din urma in a sti sa alegi cartile pe care le citesti, caci sunt carti pe care le consulti pentru o informatie si carti pe care le citesti cu ochiul sufletului.

De altfel, se spune ca o carte buna trebuie citita de mai multe ori, iar una care nu merita – niciodata. „Ia aminte la invatatura” (1 Timotei 4, 13); in aceste cuvinte se cuprinde un intreg program de invatatura, cunoastere, lectura. Dupa experienta vietii, cartea este cel mai bun si cel mai intelept educator al omului, daca el stie sa o aleaga. O carte buna ii poate schimba destinul. Lectura cartii bune este hrana sufletului. Ea da mangaiere, bucuria de a trai si dragostea de munca; alunga supararile si necazurile, plictiseala, ispitele, pacatele si viciile. Necontenit este izvor de mangaiere si de tarie.

Desigur, demersul nostru are in vedere un parcurs duhovnicesc pentru care e nevoie de o cunoastere in plan religios. De aceea vom aminti aici faptul ca in casa crestinului ortodox este bine sa existe cel putin cateva carti foarte folositoare pentru mantuirea sufletului. Bine ar fi, ca in fiecare casa crestina sa existe un colt dedicat special rugaciunilor, de regula, cu fata catre rasarit, precum si o mica biblioteca. In acest sens, vom incerca o propunere de carti foarte folositoare de suflet:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura
Este cea mai citita carte din lume si cea mai importanta carte pentru un crestin. Ea cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu catre oameni. Din Biblie aflam cum Dumnezeu a vorbit oamenilor “in multe randuri si in multe feluri… prin proroci, iar catre sfarsitul acestor vremuri – cum spune Sfantul Pavel – prin Insusi Fiul…” (Evrei 1, 1). Biblia se imparte in doua parti: Vechiul Testament care cuprinde istoria de pana la Mantuitorul Hristos si Noul Testament care cuprinde istoria Mantuitorului Hristos, faptele si invatatura Sa, precum si istoria Bisericii la inceputurile ei. Biblia este cartea de capatai a Bisericii. Cititul Bibliei este o intreprindere mantuitoare pentru ca Insusi Hristos ne spune ca “omul nu traieste numai cu paine, ci si cu Cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4, 4).

2. Cartea de rugaciune
Cartea de rugaciune cuprinde rugaciuni pentru diferitele trebuinte ale vietii crestine. Sunt rugaciuni de dimineata si de seara, rugaciuni ce se pot spune inainte si dupa masa, rugaciuni pentru spovedanie si pentru impartasanie si multe altele. Credinciosul se poate ruga lui Dumnezeu cu propriile sale cuvinte, din sufletul sau, pentru necazul sau pentru bucuria sa. Pentru a avea efect rugaciunile pe care le citim din carte trebuie sa le rostim ca fiind propriile noastre cuvinte. Rugaciunile acestea vin de la oameni luminati de Duhul lui Dumnezeu si sunt foarte puternice. De aceea, pentru a citi anumite rugaciuni si pentru a ne fixa o pravila anume trebuie sa ne adresam duhovnicului care ne cunoaste cel mai bine obiceiurile, virtutile si viciile, precum si timpul pe care il avem la dispozitie. Una este pravila pentru o crestina fara copii si alta este randuiala pentru o mama cu sapte copii.

3. Ceaslovul
Ceaslovul sau Orologiul este cea mai de seama si mai completa carte de rugaciuni a Bisericii. Numele cartii vine de la “ceas” sau “ora”, ea aratandu-ne cum trebuie sa ne rugam in fiecare ceas al zilei sau al noptii. “Ceaslovul este cartea de fiecare zi a tuturor celor ce pretuiesc rugaciunea si desavarsirea, a celor ce cauta imparatia cerurilor si dreptatea lui Dumnezeu”, cum ne spune Patriarhul Teoctist in prefata Ceaslovului tiparit in 1992.

4. Psaltirea
Psaltirea este o carte folositoare de suflet care nu poate lipsi din casa crestinului ortodox. Este fara indoiala cea mai raspandita si mai citita carte biblica. In ortodoxie, Psaltirea este cea mai iubita si cea mai des folosita carte. Ea cuprinde 150 de psalmi ai lui David grupati in 20 de “catisme”. Iata ce scrie despre aceasta Sf. Vasile cel Mare: “Cartea Psalmilor cuprinde in sine tot ceea ce este mai folositor in toate…, este o comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia, dupa sarguinta lui, tot ceea ce ii este de folos. Ea vindeca ranile cele vechi ale sufletului si aduce cat se poate de grabnic insanatosirea celui de curand ranit. Ingrijeste de cel bolnav si pastreaza intreg pe cel sanatos. Ea face ca patimile, care de-a lungul vietii omenesti cauta sa se cuibareasca in suflete… Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valului gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi, impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie. Ce nu poate invata cineva din psalmi?”. De aceea, duhovnicii recomanda frecvent citirea Psaltirei. Exista manastiri unde se citeste Psaltirea neintrerupt, zi si noapte. Este bine ca citirea Psaltirei, dupa o randuiala zilnica sau pentru o anume imprejurare, sa se faca cu binecuvantarea preotului duhovnic.

5. Patericul
Patericul este una dintre cele mai raspandite si mai populare carti ale spiritualitatii ortodoxe. Patericul contine scurte istorisiri si cuvinte pilduitoare din viata calugarilor, mai ales a sihastrilor. Cel mai cunoscut este Patericul egiptean. In limba romana a fost tradus si a circulat foarte mult. O ultima editie a aparut la Alba Iulia in 1990.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! Amin!

Doamne, ajuta!

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...