eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...


Guvernul continuă să tergiverseze organizarea alegerilor parţiale în mai multe colegii parlamentare şi primării din ţară, deşi termenul de 90 de zile pentru stabilirea unei date a scrutinului la care legea îl obligă a fost încălcat de câteva luni. Colegiul cel mai mare şi cu una din cele mai importante mize politice este cel lăsat descoperit în Bucureşti de fostul senator Dan Voiculescu, în luna ianuarie. Deşi Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat Ministerului de Interne de două ori până acum proiecte de hotărâri pentru alegeri pe 28 aprilie şi, apoi, pe 1 septembrie, aşa cum arată într-un document oficial transmis gândul, ambele termene au fost ignorate.

În situaţii similare sunt însă şapte colegii de deputat sau senator la care se va adăuga cel eliberat prin arestarea lui Antonie Solomon, parlamentar PP-DD de Craiova.

Divergenţele în filialele USL şi calculele politice încurcate de verificările ANI fac însă ca aceleaşi restanţe să existe şi în ceea ce priveşte primăriile din ţară. Este vorba de cinci primării rămase fără edili şi două - un oraş din Buzău şi o comună din Bihor - în care totul este blocat de mai bine de un an, de când consilierii locali nu au mai venit la serviciu, lăsându-le fără bugete şi fără a putea lua decizii. Din date neoficiale transmise în teritoriu, noi alegeri ar urma să aibă loc abia în martie 2014.

 Ministrul de Interne, Radu Stroe, în atenţia căruia AEP a trimis proiectele de HG pentru a le promova în Guvern, ridică din umeri: "Nu mă ocup de aşa ceva. Când mă voi ocupa...". Vicepremierul Liviu Dragnea, al cărui minister ar trebui să fie coiniţiator pentru parţielele în administraţia locală dă asigurări: "Le facem!". Întrebat de gândul despre un termen, dar şi despre încălcarea legii de către Guvern prin depăşirea celor 90 de zile, ministrul administraţiei nu are un răspuns: "Nu ştiu să spun acum".

Faptul că Guvernul a încălcat legea este admis de vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ. Pentru acest lucru nu răspunde însă nimeni, dintr-o lacună legislativă. „Există doar o răspundere politică, morală, nu există o sancţiune în nicio lege, dacă Guvernul apreciază să nu organizeze alegeri", explică Muhuleţ, pentru gândul.

 Miza colegiilor parlamentare rămase vacante

Aproximativ 500.000 de cetăţeni cu drept de vot nu au reprezentare în Parlament, din cauza tergiversării de către Guvern a organizării alegerilor parlamentare parţiale. Un deputat reprezintă aproximativ 70.000 de cetăţeni, iar un senator 160.000. În acest moment, sunt opt colegii unde Guvernul are obligaţia să organizeze alegeri. În acest moment, partidul care a pierdut cei mai mulţi parlamentari faţă de 9 decembrie este PNL.

Colegiile parlamentare cu posturi vacante sunt: colegiul 4 Ilfov – Eduard Hellvig - PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), colegiul 2 Satu Mare – Ovidiu Silaghi – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), George Becali – PNL (condamnat la trei ani de închisoare în 29 mai), Dan Radu Ruşanu – PNL (demisie din Parlament în 29 aprilie), Aurel Nechita – PSD (sentinţă definitivă privind incompatibilitatea).

La Senat, Dan Voiculescu (PC) – colegiul 8 Bucureşti - şi-a dat demisia din Parlament pe 28 ianuarie 2013, Olosz Gergely – UDMR – colegiul 2 Covasna - a demisionat pe 13 mai, iar recent senatorul PPDD, Antonie Solomon, a fost condamnat trei ani de închisoare cu executare.

Fostul senator PC, Dan Voiculescu, a reuşit performanţa de a-şi da demisia din Parlament de două ori, în cursul a doar opt luni. Preşedintele fondator al PC şi-a dat prima dată demisia în iunie 2012, iar dosarul său a fost transferat de la Curtea Supremă la Tribunalul Bucureşti.

 La alegerile parlamentare din 9 decembrie, Dan Voiculescu a candidat pentru un post de senator în colegiul 8 – Bucureşti, câştigând mandatul fără mari probleme. La mai puţin de două luni, Voiculescu decide să-şi dea încă o dată demisia din Parlament, pe 29 ianuarie. Pe 31 ianuarie, Voiculescu avea programat un nou termen în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Voiculescu a motivat că a recurs la acest gest pentru a „renunţa la imunitatea parlamentară”. Cu toate acestea, conservatorul depusese jurământul de credinţă cu o săptămână înainte de a-şi anunţa demisia.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis, în data de 13 februarie, proiectele de hotărâri ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parţiale pentru Senat în data de 28 aprilie 2013.

„Menţionăm că Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat şi transmis Guvernului, în data de 13 februarie 2013, proiectele de hotărâri ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parţiale pentru Senat din data de 28 aprilie 2013 (Colegiul uninominal nr. 8 - Circumscripţia Electorală nr. 42 - municipiul Bucureşti)”, se arată în răspunsul primit de gândul la o solicitare făcută AEP.

Cu toate acestea, Guvernul nu a avansat niciodată o dată pentru alegeri în colegiul rămas vacant după demisia lui Voiculescu.

Surse din USL au declarat pentru gândul că a existat o primă discuţie în interiorul Uniunii pentru ca aceste alegeri să aibă loc în luna mai. În cele din urmă, s-a renunţat la idee, mergându-se pe varianta alegerilor parţiale în această toamnă.

Potrivit protocolului USL, colegiul 8 pentru Senat revine Partidului Conservator.

Ruşanu, demisie pentru ASF

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a renunţat în luna aprilie la calitatea de deputat pentru a fi instalat în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

 Deputaţii PNL Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi au renunţat la funcţia de deputat în favoarea celei de Parlament European. Ambii au avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate.

George Becali, fost deputat din partea PNL, şi-a pierdut această calitate după ce a primit o condamnare la închisoare de trei ani de zile cu executare.

Social-democratul Aurel Nechita şi-a pierdut mandatul după ce instanţa a decis că este incompatibil.

Udemeristul Olosz Gergely a repetat scenariul făcut de Dan Voiculescu şi şi-a dat demisia din funcţia de senator, dosarul său transferat de la Înalta Curte.

În urmă cu câteva zile, senatorul Antonie Solomon a primit o condamnare la trei ani de închisoare, urmând ca şi în colegiul său să fie organizate alegeri parţiale anticipate.

AEP a propus alegeri parţiale pentru 1 septembrie

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente susţin că au transmis Ministerului de Interne, în data de 11 iunie, proiectele de hotărâri ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parţiale pentru Camera Deputaţilor şi Senat în unele colegii uninominale în data de  1 septembrie 2013.

Cu toate acestea, Guvernul nu a ţinut cont de această recomandare a AEP. Potrivit discuţiilor din interiorul USL, alegerile parlamamentare parţiale urmează să fie organizate în luna noiembrie.

 Alegerile, amânate până la primăvară. Lider PSD: "În toamnă avem prea multe de făcut"

În cazul primăriilor, datele AEP arată că şapte au nevoie de alegeri. La Apaţa (Braşov), la Măgureni (Prahova) şi la Păuleşti (Prahova) trebuie aleşi noi primari, după ce foştii edili au eliberat locurile în urma decesului. La Troianul şi în Crângu, din Teleorman, primarii au fost declaraţi incompatibili prin decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi au interdicţie la fostul fotoliul timp de 3 ani. În alte două administraţii locale, în oraşul Pogoanele, din Buzău, şi în comuna Bunteşti (Bihor), consilierii locali trebuie înlocuiţi după ce, de când au fost aleşi în iunie 2012, n-au venit la muncă decât o singură dată, apoi s-au certat, blocând bugetul pe 2013 şi orice investiţie.

Ministerul de Interne a fost avertizat însă de prefecţi şi în privinţa altor două cazuri în care ar fi necesare alegeri: Ulmeni (Giurgiu) şi Poarta Albă (Constanţa), unde primarii au fost declaraţi incompatibili de ANI, dar şi-au recuperat între timp scaunele, ducându-şi mai departe procesele în instanţă.

Chiar dacă prefecţii au înştiinţat Guvernul încă din aprilie, mai sau iunie, iar Internele erau obligate, împreună cu Ministerul Administraţiei să iniţieze hotărâri de Guvern pentru a stabili data unui scrutin în maximum 90 de zile, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Motivele ţin fie de neînţelegeri în filialele USL pentru stabilirea unor candidaţi comuni, fie de calculele politice pe care ANI le-a încurcat în teritoriu, aproximativ 1200 de primari aşteptându-se să primească o decizie de incompatibilitate pentru prezenţa în societăţile de Apă şi Canal. Ţinta Guvernului, transmisă pe căi neoficiale administraţiilor locale vizate, ar fi stabilirea unei date comune în primăvara lui 2014, până la care să se clarifice situaţia de incompatibilitate a mai multor edili.

Vestea că alegerile vor fi abia în martie s-a răspândit în Prahova. “Neoficial, am auzit că în luna martie se vor face alegerile. Legea spune că în 90 de zile trebuie stabilită data, dar… Nu eu am hotărât să fie aşa. De la Bucureşti e decizia”, a explicat pentru Gândul Mihaela Vlăsceanu, viceprimar în comuna Măgureni, delegată cu atribuţiile primarului după decesul lui Gheorghe Iarca. Acelaşi termen a fost avansat şi de liderul PSD Prahova, Mircea Cosma, preşedinte de CJ, acesta motivând că "în toamnă avem prea multe de făcut".

PSD şi PNL, departe de candidaturi comune: "Dacă sunt proiecte între mine şi răposatul, nu pot să le las la alţii"

 Primarul din Măgureni, liberalul Gheorghe Iarca, a făcut stop cardiac în iunie. Fusese condamnat pentru abuz în serviciu la câteva luni de închisoare, dar nu iminenţa încarcerării l-a dat gata, ci o intoxicaţie cu ciuperci, urmată de infarct. Primarul îşi câştigase notorietatea naţională în 2011, când a lansat un concurs pentru imnul comunei. Voia să-i crească potenţialul turistic, motiv pentru care pusese pe hârtie un miniport pe râul Prahova, un centru SPA şi un heliport pe care să aterizeze turiştii străini.

În locul său a rămas Mihaela Vlăsceanu. La ea a ajuns, printre alţi destinatari, e-mailul pe linie de partid în care administraţiile locale sunt anunţate că noul scrutin nu va fi mai devreme de primavera anului viitor. “Noi la începutul lunii septembrie am primit pe mail că vor fi alegeri în martie”, spune Vlăsceanu, contactată de Gândul. Cine e expeditorul rămâne însă un mister: “Nu ştiu de la cine e şi nu sunt la primărie acum, să vă pot spune”. Chiar dacă alegerile întârzie, viceprimarul nu se grăbeşte. “Nu există probleme. Eu am preluat atribuţiile. Toate merg bine, eu aşa cred. Proiectele merg înainte, oamenii nu-i văd nemulţumiţi”, spune ea.

La Măgureni, unde termenul pentru organizarea alegerilor a expirat pe 15 septembrie, liberalii se pregătesc să recâştige mandatul, printr-un nou candidat, fostul viceprimar Gheorghe Iordache. PNL are însă planuri mai mari în Prahova, în detrimentul PSD. Mai exact, liberalii ar încerca pe cont propriu să le sufle PSD-iştilşor şi a doua primărie rămasă descoperită în Prahova: Păuleşti, comuna în care s-au mutat în ultimii ani vilele ploieştenilor.

Rămas la primărie, liberalul Tudor Sandu e viceprimar numai cu numele. “Ce se întâmplă? Primarul a fost un pic bolnav şi eu mi-am făcut datoria de la început, am preluat atribuţiile din 12 iulie anul trecut. Am tras de dumnealui şi şi-a văzut de sănătate”, spune primarul de facto, încecând să-şi facă loc pe lista candidaţilor, fără acordul PSD.

Tudor Sandu e fostul şef al poliţiei comunitare, patron de firmă de pază, pe vremuri şofer. De alt candidat nu vrea să audă: "Bineînţeles că voi candida. Dacă sunt proiecte comune între mine şi răposatul nu pot să le las la alţii. Cinci ani le-am dus în spate", spune Sandu. Până să ajungă candidat, filosofează: "Când eşti conducător trebuie să ştii să te orientezi".

Ministerul lui Stroe ia oraşul drept comună. "Probabil nu există interes prea mare pentru noi”

 Ca şi la Bunteşti, în Bihor, în Primăria Pogoanele, consilierii locali s-au întâlnit o singură dată, cât să-şi aleagă scaunele în sala de şedinţă şi să voteze un viceprimar. Dar pentru că n-a ieşit cine trebuie, consilierii PSD şi PP-DD s-au aliat întru boicot. Aşa s-a ajuns ca, din luna iulie, consiliul local şi primăria să fie practic blocate.

„Suntem blocaţi pe toată linia. Buget avem, aşa teoretic, că suntem obgligaţi să funcţionăm cu bugetul din anul precedent, dar nu pentru investiţii. Primarul nu poate lua decizii de unul singur decât pentru telefon, benzină, lumină şi cam atât. Nicio investiţie”, spune primarul Florin Dumitraşcu (PNL), pentru gândul.

Conflictul PNL-PSD e încă de actualitate, iar scenariul listelor comune la alegerile parţiale improbabil. „Cel care a iniţiat toată chestiunea e deputatul PSD Ghiveciu Marian. El e în spate. Ne ştim demult, mi-a fost coleg de şcoală. Faptul că eu sunt în alt partid l-a determinat”, crede primarul.

Despre o dată a alegerilor nu se ştie nimic precis. „Din câte am înţeles, aşa, pe vorbe, se doreşte să se strângă mai multe localităţi din ţară. Dacă se ajunge în primăvară ar fi o ilegalitate”, susţine el.

Până să stabilească data noului scrutin, Ministerul de Interne încă mai face confuzii. În răspunsul trimis gândul, Internele „declasifică” Potloagele la statutul de comună. „E oraş din 1989. Probabil o fi o scăpare. Probabil nu există interes prea mare pentru noi”, se resemnează primarul.

Primar demis, adus administrator la Primărie

Primării cu situaţie incertă de câteva luni sunt şi în Teleorman, judeţul de origine al ministrului Administraţiei, Liviu Dragnea. Guvernul a aflat acum 5 luni şi, deşi avea obligaţia legală să stabilească în maximum 90 de zile data alegerilor, nu a făcut-o până acum.

Comuna Troianul, din Teleorman, şi-a pierdut pentru cel puţin trei ani primarul PSD în februarie, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este incompatibil cu funcţia, aşa cum, de altfel, Agenţia Naţională de Integritate stabilise în urmă cu aproape doi ani. În 2010, încercarea fostului prefect, Teodor Niţulescu, de a-l lăsa pe Marian Tudorică fără mandat, după ce ANI îl găsise şi primar şi preşedinte al unei asociaţii agricole din comună (SC Tudorică Com SRL), s-a dovedit rapid un eşec. Ales iniţial în 2008, primarul aflat în incompatibilitate a fost suspendat, prin ordinul prefectului, dar repus în funcţie de instanţă, după contestaţie. Procesul cu ANI a mers mai departe, Tudorică a fost reales în 2012, ca la începutul anului 2013 Curtea Supremă să-i stabilească definitiv incompatibilitatea.

Comuna Troianul a rămas să fie condusă de viceprimarul Dumitru Soian, care dăduse în 2007 instituţia în judecată pentru că nu-şi primise sporurile de vechime, premiul lunar şi un premiu anual care considera că i se cuvin pentru perioada 2004-2006 când era, ca şi acum, consilier local.

Tot pe 24 aprilie, când prefectura a informat Internele despre situaţia de la Troianul, s-a instalat oficial provizoratul şi la Crângu, a doua comună din Teleorman cu primar declarat incompatibil. Doar că la scurt timp, pe 3 iunie, fostul primar Minel Gelu Siteavu s-a întors pe post de administrator public, pe perioadă nedeterminată. Umăr la umăr cu viceprimarul Ion Vîja, care i-a preluat atribuţiile, conduce mai departe în condiţiile în care Guvernul nu organizează alegeri parţiale.

Minel Siteavu, şi el la al doilea mandat, a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, întrucât în perioada 18.06.2008-21.01.2013 a fost atât primar, cât şi comerciant, reprezentant al Siteavu Minel Întreprindere Familială.

Muhuleţ (AEP): "Sunt cazuri în care este încălcat termenul legal"

 Repunerea în ordine a primăriilor stă exclusiv în mâna Guvernului. „E vorba de o decizie politică. Atâta timp cât Guvernul organizează alegerile, stă în sarcina Guvernului să emită actul normativ de stabilire a datei alegerilor. Noi nu putem decât să facem propuneri Guvernului şi Guvernul apreciază oportunitatea din punct de vedere politic”, spune Marian Muhuleţ,  vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, care a trimis atât ministerului lui Radu Stroe cât şi celui condus de Liviu Dragnea proiecte de lege pentru stabilirea datei alegerilor, ignorate însă de Guvern.

Chiar dacă nu în cazul primăriilor, ci al unor colegii de parlamentari vacante, la fel a procedat în mandatul trecut şi Guvernul Emil Boc. Încălcarea legii de către Guvern devine o practică în condiţiile în care legislaţia nu menţionează nicio sancţiune pentru astfel de situaţii.

 „Există doar o răspundere politică, morală, nu există o sancţiune în nicio lege. Pentru cazul domnului Voiculescu, de exemplu, este încălcat termenul că legea prevede că se organizează în trei luni de zile, dar nefiind prevăzută nicio normă constrângătoare care să sancţioneze această chestiune, rămâne ipoteza că este vorba despre o decizie politică asupra căreia Guvernul apreciază dacă este oportun să le organizeze sau nu”, adaugă Muhuleţ, explicând că singura formă în care Guvernul poate fi obligat să organizeze alegeri este un proces deschis în instanţă „dacă o persoană este nemulţumită”.

http://www.gandul.info/politica/guvernul-incalca-legea-pentru-a-tine-colegiul-lui-voiculescu-la-sertar-autoritatea-electorala-a-propus-oficial-de-doua-ori-data-alegerilor-dar-a-fost-ignorata-11374189

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...