eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

La sesizarea secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Radu Boroianu, precum şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, o Comisie Mixta  numită prin Ordin al prefectului,  a verificat integritatea monumentului istoric Cimitirul Vesel din Săpânţa. Urmare a controlului,  ce s-a desfăşurat în data de 27.08.2013, la faţa locului au fost  constatate o serie de deficienţe, au  fost aplicate  sancţiuni contravenţionale  şi s-au dispus o serie de măsuri .  

Printre deficienţele constatate se numără încălcarea prevederile avizului provizoriu de folosinţă nr.474/12.06.2013, emis de Direcţia Judeţeană  pentru Cultură Maramures,  lipsa crucilor la câteva   morminte, pentru care  administratorul cimitirului nu a putut face dovada cauzelor dispariţiei acestora.  
    Din discuţiile purtate cu cei doi preoţi a rezultat faptul că, familiile decedaţilor, obişnuiesc să ia crucile spre  a le restaura sau înlocui cu altele noi, astfel se încalcă dispozitiile art. 4 si art.11 din legea Legea nr. 422 / 2001  republicată, privind protejarea monumentelor istorice. In plus,  crucile sunt restaurate de meşteri populari din zonă, persoane neautorizate incalcandu-se dispoziţiile art.28 din Legea   nr. 182 / 2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
             In cauză,  Comisia de control a dispus  următoarele măsuri :
     Administratorului cimitirului i s-a întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei  şi  i s-a aplicat amendă contravenţională. De asemenea, s-a dispus investigarea lipsei crucilor de pe anumite morminte de către organele de cercetare penală.
        În cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat va întrerupe lucrările până la intrarea în legalitate, va aplica sancţiuni şi, după caz, va dispune revenirea la situaţia iniţială sesizând  organele de cercetare penală.
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian a dat asigurari ca pe viitor Instituţia Prefectului, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Consiliul Judeţean Maramureş vor asigura o supraveghere permanentă  a integrităţii monumentului  istoric  din Cimitirul Vesel Săpânţa. În plus, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dispus verificarea fondurilor  gestionate de administraţia Cimitirului Vesel.

Prefect
Ing Rohian Anton

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...