eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

Anul trecut, un studiu al PMR arăta cum piaţa autohtonă de suplimente alimentare şi vitamine a crescut în ultimul an cât alţii în şapte, cu circa 25%, ajungând la 250 de milioane de euro. Între timp, pe plan internaţional apar studii clinice care demonstrează că aceste ajutoare nutritive pot fi dăunătoare sau în cel mai bun caz fără efect, în timp ce pe plan naţional se pune problema unui mai bun control asupra reclamei excesive care se face pentru aceste produse.

Cea mai saturată piață din acest punct de vedere este Cehia, în timp ce România oferă cele mai mari perspective de creștere, arată studiul PMR. Rata de creștere anuală a pieței de suplimente din Cehia este de 3,5%, tocmai pentru că aici este cea mai mare saturaţie de astfel de produse farmaceutice.

În România se consumă, anual, circa două cutii de vitamine pe cap de locuitor, iar valoarea estimată a pieţei românești a suplimentelor nutritive este de 250 de milioane de euro, iar piaţa ar urma să se dubleze în următorii cinci ani. La acest moment, numărul produselor de acest tip comercializate legal în România este de 18.000 şi nici această piaţă nu este ocolită de falsuri.

De multe ori, beneficiile înscrise pe etichetă s-au dovedit a fi mincinoase, aşa că pe 14 decembrie 2012, UE a definit o listă de mențiuni permise pe etichetele suplimentelor alimentare alimentare. Drept urmare, după verificări, au fost găsite peste 1.700 de menţiuni mincinoase şi doar 200 conforme cu realitatea.

Un raport realizat de Agenţia Americană pentru Cercetare şi Calitate în Sănătate din 2006 a concluzionat după mai multe studii clinice că administrarea regulată a vitaminelor şi suplimentelor nu are efecte însemnate în ceea ce priveşte prevenţia în bolile cardiovasculare, cancer, cataractă etc. Raportul notează însă că administrarea de suplimente şi vitamine are efecte bune în cazul unei populaţii subnutrite, că vitamina D poate preveni fracturile de oase la oamenii în vârstă şi că zincul şi antioxidanţii pot ajuta la prevenirea degeneraţiei maculare (afecţiuni de vedere) la oamenii în vârstă.

Cu alte cuvinte, acestea trebuie luate la indicaţia medicului, însă faptul că se dau fără reţetă şi că li se face o reclamă agresivă în toată lumea încurajează automedicaţia.

Consiliul Român pentru Publicitate (CRP) a luat în discuţie acum o lună acesta situaţie: 90% din piaţa de publicitate a produselor de sănătate din România este reprezentată de reclama la suplimentele alimentare, care are un ratecard estimat la 160 de milioane de euro.

De curând, două posturi de televiziune din România au fost sancționate de CNA cu 50.000 de lei pentru difuzarea unor reclame care pomiteau rezultate miraculoase după administrarea a două suplimente alimentare: Prostafix și Zeolit.

Unele dintre cele mai vândute astfel de produse sunt suplimentele alimentare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sexuale,  cele pentru pentru slăbit, cumpărate în special de femei şi cele care promit întărirea imunităţii, cumpărate în special de părinţi pentru copii. Pentru toate trebuie însă să existe acordul medicului, întrucât unele produse pot interacţiona cu medicamentele luate în paralel de persoana respectivă.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/suplimentele-alimentare-si-vitaminele-o-amagire-de-200-de-milioane-de-euro-pe-an-188751.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...