eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

S-a observat de multă vreme că aşa-numita dietă mediteraneană este asociată cu longevitatea şi cu o sănătate mai bună. Dar care anume dintre elementele acestei diete determină aceste efecte, şi în mod, sunt lucruri care încă nu sunt cunoscute pe de-a-ntregul. Recent, un grup de oameni de ştiinţă a ajuns la concluzia că unul dintre „secrete” ar fi sosul de roşii, aşa cum este el gătit în ţările mediteraneene.

Preparat din ceapă (uneori şi usturoi),

ulei de măsline, amidon şi roşii, sosul de roşii este foarte mult consumat în zona mediteraneană, iar cercetătorii cred că el protejează, în mare măsură, organismul împotriva atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral (AVC).

Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Barcelona au descoperit că sosul de roşii conţine cca. 40 de antioxidanţi din categoria celor numiţi polifenoli, despre care se crede că ar proteja inima de efectele stresului oxidativ.

Dar, pentru a avea parte de întregul efect benefic al ingredientelor, ele trebuie combinate într-un sos, nu mâncate separat.

Folosind o tehnică numită spectroscopie de masă de înaltă rezoluţie, cercetătorii au testat mai multe tipuri de sos de roşii, disponibile în magazine şi preparate din ingrediente  produse în ferme obişnuite.

În Spania, acest sos de roşii este numit sofrito (nu trebuie confundat cu ceea ce italienii numesc soffritto, care este un amestec de legume – ceapă, ţelină, şi.a. – tocate mărunt şi călite în ulei.)

După afirmaţiile cercetătorilor, sosul de roşii care conţine ulei de măsline extravirgin are proprietăţi antioxidante mai bune, fiind mai bogat în compuşi fenolici, de exemplu quercetina.

Diferenţele observate între diferitele tipuri de sos de roşii testate s-ar datora, cred oamenii de ştiinţă, diferenţelor dintre ingredientele utilizate în fiecare reţetă (usturoi, ceapă, roşii, ulei de măsline), precum şi proporţiilor diferite în care sunt folosite diversele ingrediente.

În orice caz, experimentele cu diferite tipuri de sos de roşii din supermarket a arătat că este mai benefic pentru sănătate consumul combinaţiei de ingrediente, sub forma sosului, decât consumulul ingredientelor separate.

În primul rând, explică Anna Vallverdz Queralt, unul dintre autorii studiului, există un efect de sinergie între ingrediente, care se traduce printr-o sporire a cantităţii totale de polifenoli; în al doilea rând, deşi roşiile sunt ingredientul principal, sosul astfel preparat conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece ceapa, usturoiul şi uleiul furnizează şi ele polifenoli.

Cercetători au identificat, de asemenea, un număr de alte substanţe benefice pentru sănătate, precum carotenoizi, o altă categorie de antioxidanţi.

Rezultatele experimentelor au fost publicate în jurnalul Food Chemistry.

http://www.descopera.ro/dnews/11703447-sosul-de-rosii-marele-secret-al-vietii-indelungate

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...