eSocialul saracului

Proiect strategic privind derularea prog…

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesională continuă în domeniul medico-social

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România si cu sprijinul Crucii Rosii Filialei Maramures au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015 proiectul strategic “PRO-SANATATE – Creșterea accesul... Citeste...

ePolitica saracului

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROM…

97 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Conform Tratatului de la București din anul 1812, dintre Rusia și Turcia, partea dintre Prut și Nistru a principatului Moldovei a intrat în componența Rusiei până în anul 1918, cu excepția perioadei 1856-1877.  Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie/9 aprilie 1918 de către Sfatul Ț... Citeste...

Eretici! Aşa erau consideraţi, în antichitate, cei care îndrăzneau să aibă o idee nouă, contrară celor înpământenite de secole. Vizionari! Odată cu evoluţia ştiinţei, tot mai multe idei "anormale" au început să apară în urma cercetărilor ştiinţifice. Dacă nu ar fi existat aceştia, ereticii şi vizionarii, lumea în care trăim ar fi fost la un nivel de dezvoltare mult inferior.

Iată câteva dintre ideile care, la momentul respectiv, au atras oprobiul public sau al elitelor

(pământul e rotund, teoria germenilor) sau care au permis răspândirea mult mai rapidă a informaţiei (inventarea calculatorului şi a internetului).

1. Pământul e rotund


În zilele noastre nu cred că există cineva care să nu ştie că Pământul e rotund. Însă în antichitate exista credinţa fermă că acesta este plat. Primele dovezi ale sfericităţii Pământului au fost călătoriile în jurul lumii ale lui Magellan şi Juan Sebastian Elcano.

2. Elementele clasice

Cei care au pus bazele ştiinţei moderne, chiar dacă "opera"lor nu a fost tocmai corectă, au fost filosofii pre-socratişti (Thales din Milet, Anaximander, Anaximendes, Heraclit, Parmenides, etc.). În încercarea lor de a explica lumea făcând abstracţie de mitologie şi religie, ei au postulat că lumea este compusă din patru elemente primare clasice: pământ, apă, foc şi aer.

3. Teoria germenilor

Pentru majoritatea oamenilor din vechime, ceea ce nu se vedea nu exista. De aceea, mulţi credeau că bolile apar spontan iarcei mai "erudiţi" invocau spirite sau fenomene supranaturale. Acest lucru a fost infirmat de Antonie van Leeuwenhoek, "părintele microbiologiei", primul care a scris despre bacterii şi alte microorganisme. Cercetările sale au condus la teoria germenilor (teoria conform căreia bolile sunt cauzate de microorganisme), pe baza căreia s-a dezvoltat medicina modernă.

4. Calculatoarele

Calculatorul este ceva banal în ziua de azi, atât de banal încât cu greu ne închipuim cum ar fi să trăim fără el (când aţi scris ultima oară de mână, pe o coală de hărtie?). Dar folosirea calculatorului pe scară largă a apărut în anii 1980/1990. Până atunci, calculatoarele, care puteau ocupa un etaj al unei clădiri, erau disponibile doar guvernelor şi universităţilor.

5. Zero

Conceptul numărului zero a apărut încă de pe vremea babilonienilor, dar a fost consacrat în secolul al XII-lea, atunci când Fibonacci a scris despre el în cartea sa "liber Abaci". De ce este acest număr "fără valoare" important? Totul, începând de la fizica cuantică până la codul binar care dă viaţă calculatoarelor, se bazează pe principiile matematice derivate din studiul cifrei 0.

6. Agricultura

Deşi nu pare o descoperire nemaipomenită, fără agricultură progresul omenirii ar fi fost mult mai lent. Agricultura a permis unei singure persoane să producă mai multă mâncare decât îi era necesaă sieşi. Eliberaţi de stresul căutării mâncării, oamenii au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a studia alte lucruri şi a-şi stabili alte ţinte.

7. Drepturile femeilor

Femeile merită să fie tratate la fel ca bărbaţii? Ce idee! Totuşi, adepţii egalitarismului au avut de aşteptat până aproximativ acum 100 de ani pentru ca societatea să fie convinsă că femeile trebuie să aibă egalitate de şanse cu bărbaţii (cum ar fi dreptul de a vota sau accesul la educaţie superioară).

8. Fast food

Încă o invenţie care a permis oamenilor să aibe mai mult timp liber la dispoziţie, dar şi o varietate mai mare de alimente.

9. Vaccinarea

Poliomielita şi pojarul - două exemple clasice de boli care au fost eradicate datorită descoperirii vaccinării. O simplă înţepătură şi, voila, sănătatea nu mai are de suferit şi speranţa de viaţă creşte.

10. Internetul

Aici, situaţia este clară, invenţia este genială! Dacă înainte de a exista internetul trebuia să creşti pisici pentru a te uita la ele, acum nu ai altceva de făcut decât să deschizi o pagină de internet şi pisicile "sar pe tine" din monitor. Cool, nu?

http://www.apropo.ro/wow/10-idei-anormale-care-au-schimbat-lumea-11190463

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

 
0 #1 aureliabilasco 29-03-2014 19:37
Poate si mai banala poate fi si observatia conform careia, progresul omenirii, agricultura implicit, nu ar fi fost posibil de realizat daca nu am fi avut privilegiul ,,degetului mare,,! Faptul ca articulatiile acestui deget au permis cuprinderea celorlalte, adica formarea pumnului, a facilitat utilizarea ustensilelor de lucru, prinderea pietrelor si aruncarea spre ceea ce il ameninta, confectionarea armelor pentru a nu fi ucis si eventual extins(tinand cont de vulnerabilitate a fizica),constru irea de adaposturi trainice etc. Deci, mana si mintea s-au generat si controlat reciproc, ceea ce a facut posibila evolutia, progresul material si nematerial.
Citat
 

eParerea saracului

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Liter…

Gheorghe Glodeanu trebuie sa plece imediat de la „Nord Literar”

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor sa... Citeste...

eSanatatea saracului

Desertul biblic care alungă durerile de …

Desertul biblic care alungă durerile de inimă, herpesul şi acneea

Se crede ca la Cina cea de Tina apostolii ar fi mancat Charoset, un desert constand intr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere. Se pare ca acest desert, daca este consumat in mod regulat, poate alunga durerile de inima, ne scapa de calculii renali si biliari, ajuta glanda tiroida hipoactiva, ajuta la indepartarea petelor de pe piele, vindeca acneea, psoriazisul, herp... Citeste...